انواع شیرهایی که در صنعت به کار گرفته می شود، متناسب با کاربرد هایی که دارند و نوع عملکرد شان دسته بندی شده اند. عمدتا شیرهای صنعتی در بسیاری از سیستم ها مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع شیرهای کارآمد را می توانید در محیط های مسکونی، نظامی، تجاری، حمل و نقل و یا صنایع بزرگی مانند نیروگاه ها، معادن، صنایع شیمیایی و آب و فاضلاب مشاهده نمایید.
این نوع از شیرها را بر اساس کارکرد یا نوع موادی که از آن ساخته شده اند، طبقه بندی کرده اند. هنگامی که قرار است در محیط های صنعتی بزرگ، مانند پالایشگاه ها، کشتی سازی یا صنایع داروسازی استفاده شوند، جنس بدنه این نوع از شیرها از جنس های فولاد کربنی، فولاد زنگ نزن یا فولاد آلیاژی تهیه می شود.
اما در کارهای ساختمانی از موادی مانند چدن، برنز، استیل و یا برنج تولید می شوند. از سویی دیگر باز و بسته شدن این شیرها به صورت دستی یا عملگر خودکار خواهد بود که بر اساس موقعیتی که نصب می شوند، متفاوت خواهند بود. انواع شیر پروانه ای، شیر توپی، شیر کشویی و شیر برقی هانتر در کاربری های متفاوت مشاهده می شود.
شیرها بر اساس مکانیزم و نوع و کاربرد، انواع بسیار گوناگونی دارند. اندازه شیرها بسیار گستردهاست. از سایزهای بسیار کوچک برای نصب بر روی لولههایی به قطر ۰٫۱ میلیمتر تا ۶۰ سانتیمتر. شیرهایی وجود دارند که قطر دهانه آنها به ۵ متر نیز میرسد. قیمت آنها نیز از شیرهای ارزان قیمت قابل بازیافت تا شیرهایی که هزارها دلار قیمت هر اینچ آنهاست متغیر است. برخی از انواع طبقهبندی شیرها به شرح زیر است:
طبقهبندی شیرآلات
۱-بر اساس نوع حرکت عضو مسدودکننده جریان
۲-بر اساس شرح وظیفه
۳-بر اساس روش باز و بست (Operation Type)
۴-بر اساس کانال جریان
شیرهای صنعتی از لحاظ شکل و نحوه محدود کردن جریان در انواع مختلف ساخته میشوند:
- شیر دروازهای Gate Valve
- شیر سماوری Plug valves
- شیر توپی Ball valve
- شیر یکطرفه Check Valve
- شیر پروانهای Butterfly Valve
- شیر کروی Globe valve
- شیر سوزنی Needle Valve
- شیر دیافراگمی Diaphragm Valve
- شیر قطع خودکار جریان Excess flow valv
وظیفه انواع شیرهای صنعتی
خوب است بدانید که نقش اصلی شیرهای صنعتی، این است که بتواند عبور میزان سیالات را تنظیم کرده و یا باعث قطع و وصل شدن جریان گاز و مایعات بوده و از بازگشت آن ها جلوگیری کرده و از دستگاه هایی که زیر بار بوده و تحت فشار هستند، مراقبت های لازم را صورت دهد. بدین ترتیب باعث ایمن نگاه داشتن آن ها خواهند بود.
از همین روست که لازم است که متناسب با مشخصات سیال، شیری را برگزینید که در برابر خوردگی و سائیدگی سیالات به خوبی مقاومت داشته باشد. برای انتخاب صحیح جنس شیرهای صنعتی مانند شیر پروانه ای، شیر توپی، شیر برقی هانتر و شیر کشویی، بایستی به تقسیم بندی سیالات به خوبی دقت شود. میزان سرعت، فشار، حرارت، غلظت و حجمی که سیال موجود دارد، در تعیین و انتخاب جنس قطعه های شیر نقش مستقیمی دارد.
عواملی موثر بر انتخاب شیر صنعتی
با تمامی توضیحات ارائه شده، برای انتخاب شیرهای صنعتی، پارامترهایی را باید منظور کنید که بسیار مهم بوده و می تواند ایمن بودن و عملکرد سیستم را باعث شود.
۱-نقشه لوله کشی به خوبی بررسی شود.
۲-کاربردی که از شیر صنعتی مانند شیر پروانه ای انتظار می رود، مد نظر قرار گرفته شود.
۳-حجم شیر صنعتی منظور شود.
۴-میزان حرارت و فشار در این انتخاب موثر است.
۵- موادی که شیرهای صنعتی، مانند شیر توپی از آن ساخته شده، در نظر گرفته شود.